Szkolny Konkurs Pierwszej Pomocy Przedmedycznej
Uczniowie klas VIII mieli możliwość popisać się swoją wiedzą z zakresu udzielania pierwszej pomocy,
do konkursu zgłosiło się 6 uczniów.
Klasa VIII a
Dziadczyk Miłosz, Natalia Majczyk, Pasiecki Adam, Wyban Jakub
Klasa VIII c
Kowalczyk Natalia, Piotrkowska Zofia
Najlepszymi ratownikami, wśród ósmoklasistów okazali się:
- Zofia Piotrkowska kl. VIII c
- Majczyk Natalia kl. VIII a
- Dziadczyk Miłosz kl. VIII a
Szkolny Konkurs Pierwszej Pomocy Przedmedycznej
dla klas VI-VII
Uczniowie klas VI-VII mieli możliwość popisać się swoją wiedzą z zakresu udzielania pierwszej pomocy,
do konkursu zgłosiło się 5 uczennic.
Klasa VI a
Kalina Olejnik, Ścieglińska Klara
Klasa VI b
Oliwia Kruz,Krzaczyńska Julia, Zuzanna Misztela,
Najwyższy wynik uzyskały uczennice
- Ścieglińska Klara kl. VI a
- Misztela Zuzanna kl. VI b
- Krzaczyńska Julia kl. VI b
Gratuluję zdobytej wiedzy z zakresu pierwszej pomocy, tradycyjnie jednak dodam …
,,aby ta wiedza nigdy Wam się nie przydała …” – p. Marlena Danielak
,,Śniadanie na zdrowie…”
Na zajęciach technicznych poznajemy zasady racjonalnego odżywiania młodzieży. Przygotowujemy zdrowe posiłki, oglądamy filmy o takiej tematyce, a także działamy wytwórczo robiąc prace plastyczne, dzięki którym wszyscy uczniowie mogą zgłębić swoją wiedzę, podziwiając jednocześnie galerię prac. Promując zasady zdrowego odżywiania uczniowie klas IV-VII wykonali plakaty, których hasłem przewodnim było ,,Śniadanie na Zdrowie…”
ZDROWE ODŻYWIANIE – P. MARLENA DANIELAK
Realizowany w naszej szkole program Trzymaj Formę pomaga wdrażać zasady zdrowego odżywiania. Na zajęciach technicznych uczniowie klas szóstych ,w nawiązaniu do lekcji
o zdrowym żywieniu, robili koktajle mleczno-owocowe. Każdy przyniósł niezbędne produkty
i przybory. Podczas mycia, obierania, krojenia, blendowania jabłuszek, bananów, truskawek, borówek i innych owoców zachowano podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Ubrani w kolorowe fartuszki „kucharze” samodzielnie i starannie pokroili składniki. Następnie wykorzystane zostały blendery, zakupione w ramach programu Laboratoria Przyszłości, aby wszystko razem zmiksować i połączyć z produktami mlecznymi. Dzięki wspólnym pomysłom powstały pełnowartościowe napoje mleczno – owocowe. Po zakończeniu pracy, uczniowie usiedli przy stole i delektowali się przysmakami, które miały moc pełnowartościowych składników odżywczych.
Zajęcia kulinarne w ramach programu ,,Trzymaj Formę”
z wykorzystaniem sprzętu zakupionego
z programu Laboratoria Przyszłości
W bieżącym roku szkolnym uczniowie klas V-VIII naszej szkoły przystąpili do realizacji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego ,,Trzymaj Formę”. Celem głównym programu jest promocja zdrowego stylu życia poprzez kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywność fizyczną. Na lekcjach techniki wspólnie przygotowywaliśmy zdrowe, odżywcze śniadanie. Uczniowie dowiedzieli się jakie walory odżywcze ma pieczywo, nabiał, owoce i warzywa i dlaczego należy spożywać je w każdej postaci. Po trudach związanych z przygotowaniem, z przyjemnością wszyscy przystąpili do spożywania i delektowania się samodzielnie wykonanymi pysznościami. Zdobytą wiedzę i doświadczenie w zakresie prawidłowego przygotowywania posiłków z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa uatrakcyjnił nowy sprzęt gospodarstwa domowego, tostery, opiekacze, który pozyskaliśmy dzięki programowi Laboratoria Przyszłości.
ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
PRACE UCZNIÓW KLAS VII I VIII
OBCHODY ŚWIATOWEGO DNIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO
Święto zostało ustanowione w 1992 roku przez Światową Federację Zdrowia Psychicznego. Celem jest zwrócenie szczególnej uwagi społeczeństwa na problematykę chorób psychicznych oraz dążenie do promowania właściwych postaw ludzkich wobec osób cierpiących na zaburzenia psychiczne. W naszej szkole odbyło się wiele zajęć na temat zdrowia psychicznego, higieny ciała i umysłu, sposobów radzenia sobie z emocjami oraz ze stresem.
Najnowsze komentarze